ÇALIŞMA SAATLERİ:
Hafta içi: 09:00 - 18:00 | Pazar: Kapalı
DESTEK HATTI:
0532 512 5829

YAĞMURLAMA SULAMA BORU VE EKPARÇA ÜRETİM

YAĞMURLAMA SULAMA BORU VE EKPARÇA ÜRETİM

YAĞMURLAMA SULAMA BORU VE EKPARÇA ÜRETİM

YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMLERİ

 

 

 

Yağmurlama Sulama , yağışa benzer yöntemidir. Su, genellikle pompalama yoluyla bir boru sistemi aracılığıyla dağıtılır. Daha sonra havaya püskürtülür ve zemine düşen küçük su damlalarına karışması için tüm toprak yüzeyine püskürtme başlıkları eklenerek sulama yapılır.

Yağmurlama Sulama Sistemi Nedir?

Yağmurlama Sulama Sistemleri, ürünler tarafından tüketilen suyu takviye eder ya da tarımsal faaliyetleri uygulanabilir hale getirmek, toprağı yumuşatmak için gereken suyu sağlar. Sulamanın amacı her bir bitkiye ihtiyaç duyduğu miktarda su sağlamaktır. Yağmurlama sulama, suyun yüksek basınçlı yağmurlama sistemleri, yükselticilere veya hareketli platformlara monte edilmiş sipring veya tabancalarla tepeden dağıtıldığı bir yöntemdir. Günümüzde basit el hareketinden büyük kendinden tahrikli sistemlere kadar çeşitli sulama sistemleri dünya çapında kullanılmaktadır.

Bir yağmurlama sulama sistemi tipik olarak şunlardan oluşur:

  • Kaynaktan su alan ve boru sistemine iletilmesi için basınç sağlayan bir sulama pompa ünitesi. Pompa, suyu ekin ve toprak tiplerine bağlı olarak basınç ve debiyi orantılayacak şekilde olmalıdır.
  • Pompadan sipringe su veren ana borular ve ikincil borular. Bazı durumlarda, bu boru hatları toprak yüzeyine kalıcı olarak monte edilir veya yer altına gömülür. Diğer durumlarda bunlar geçicidir ve alandan alana taşınabilir.
  • Yanallar, borulardan fıskiyelere su iletir. Kalıcı olabilirler ancak daha sık taşınabilirler ve kolayca taşınabilmeleri için alüminyum alaşımdan veya plastikten yapılırlar.
  • Su jetini damlacıklara dönüştüren fıskiyeler, su yayan cihazlar. Fıskiyelerin dağılımı, arsadaki toprak yüzeyini mümkün olduğunca eşit şekilde ıslatacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Küçük ve büyük ölçekli uygulamalar için çok çeşitli sprinkler sistemleri mevcuttur. Set sistemleri fıskiyelerle sabit konumda çalışır. Bu fıskiyeler elle veya makine ile tarlanın farklı alanlarına su geçirebilir. El taşıma sistemleri daha fazla emek ister ve emeğin mevcut ve ucuz olduğu yerlerde daha uygun olabilir. Öte yandan, mekanik olarak işletilen sistemler, ekipmana daha büyük sermaye yatırımı gerektirir. Mobil sistemler, aynı anda sürekli sulama yapan ve hareket eden motorlu lateraller veya fıskiyelerle çalışarak işçilik girdilerini en aza indirmektedir (Savva ve Frenken, 2002).
  •  

Yağmurlama sulama verimi iklim şartlarına büyük ölçüde bağlıdır. Yağmurlama sulama teknolojisi, çiftçilerin su kaynaklarını daha verimli kullanarak iklim değişikliğine uyum sağlamasını destekleyebilir. Bu, tarımsal kullanım için sınırlı veya düzensiz su temininin olduğu durumlarda (veya olması beklenen) özellikle tercih sebebidir. Yağmurlama sulama, ekinlerin normal sıcaklıklardan daha düşük olması nedeniyle donma riskini azaltabilir.Gece boyunca, yağmurlama makinelerinin hareketi ve yağmur gibi su damlacıklarının uygulanması, sıcaklıktaki keskin bir düşüşün neden olduğu mahsuller üzerindeki stresi azaltabilir .

Hangi Ürünler Yağmurlama Sulama İçin Uygundur?

Yağmurlama sulama teknolojisinin temel avantajlarından biri, tarımda sulama için suyun daha verimli kullanılmasıdır. Yağmurlama sistemleri su taşıma kanallarını elimine eder ve böylece su kaybını azaltır. Su aynı zamanda israfın önlenmesine yardımcı olmak için mahsuller arasında daha dengeli bir şekilde dağılmıştır. Yağmurlama sulama sisteminin ekin veriminin de arttığı gösterilmiştir ve tahıllar, bakliyatlar, buğday, şeker kamışı, yer fıstığı, pamuk, sebzeler, meyveler gibi birlikte yetişen çoğu sıra, tarla ve ağaç bitkileri için, çiçekler, baharatlar ve çeşniler için uygundur.

Yağmurlama Sulama Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

  Su tasarrufu % Verim artışı %
Arpa 56   16
Lahana 40   3
Karnıbahar 35   12
Biber 33   24
Pamuk 36   50
yer fıstığı 20   40
Mısır 41   36
Soğan 33   23
patates 46   4
Buğday 35   24

Yağmurlama sulama sistemlerinin avantajları, çeşitli topografyalara iyi adapte edilmiştir ve ağır kil hariç her türlü toprakta uygundur. Yağmurlama sistemleri kalıcı veya hareketli armatürler olarak kurulabilir. Sprinkler, sabit ürün büyümesini teşvik ederek, tarım alanlarına daha düzgün bir su uygulaması sağlar. Aynı şekilde, çözünür gübreler kolay ve hatta uygulama için sistemden kanalize edilebilir. Yağmurlama sistemi yer çekimi ile sulamayı kullanırken meydana gelebilecek toprak bozulmalarını sınırladığından, toprak erozyonu riski azaltılabilir. Ek olarak, yağmurlama sulama, bitkilerin düşük sıcaklıklarda donmaya karşı ek koruma sağlayabilir. Gelişmiş ürün verimliliğinden elde edilen ikincil faydalar arasında gelir yaratma, istihdam olanakları ve gıda güvenliği bulunmaktadır.

Yağmurla Sulama Sistemlerinin Dezavantajları Nelerdir?

Yağmurlama sistemleri ile ilgili ana dezavantajlar iklim koşulları, su kaynakları ve maliyet ile ilgilidir. Orta dereceli rüzgarlar bile, su damlacıklarının dağılım düzenini değiştirerek yağmurlama sistemlerinin etkinliğini ciddi şekilde azaltabilir. Aynı şekilde, yüksek sıcaklıklar altında çalışırken, sulamanın etkinliğini azaltan hızlı bir şekilde su buharlaşabilir. Her ne kadar yağmurlama sulama çiftçilerin su kaynaklarını daha verimli kullanmalarına yardımcı olsa da, bu teknoloji temiz bir su kaynağına dayanmaktadır ve bu nedenle yağmurun daha az tahmin edilebilir hale geldiği alanlara uygun olmayabilir. Uygulama maliyetleri yerçekimi beslemeli sulama sistemlerine göre daha yüksektir ve boruları ve fıskiyeleri kalıcı olmayan bir sistemde hareket ettirmek için büyük iş gücü gerekir. Bazı yerlerde bu tür emek mevcut olmayabilir ve ayrıca maliyetli olabilir.

Yağmurlama Sulama Sistemi Maliyeti

Bir aile üretimi için uygun bir yağmurlama sistemi kurmanın maliyeti, kullanılan malzemenin türüne ve kırsal üreticilerin sağladığı emek miktarına bağlı olarak, hektar başına 600 TL ile 2500 TL arasında değişmektedir. Büyük yarımsal faliyetler için bu fiyatlar 10 katına kadar daha pahalı olabilir.

  • Yağmurlama sulama sistemi başlıkları, springleri, tabancaları fiyatları 10 TL ile 50 Tl arasında değişmektedir. Bu küçük başlıklar daha çok bireysel yetiştiricikler de ve hobi bahçelerinde kullanılır.
  • Endüstriyel tarım alanlarında ise bu başlıklar 150 Tl’den başlayarak 3000 TL ye kadar mevcuttur.
  • Her iki durumda da kullanılacak boru tipi aynı olsada çapları değişkenlik gösterecektir. 2019 yılı boru fiyatları 25 TL ile 50 TL arasında değişmektedir.

Tüm bu maliyet hesaplamaları ortalama verilmiştir. Kendi maliyet hesabınızı yapmak için bir kaç soruyu cevaplamanız gerekmektedir

  • Kaç dönümlük, metrelik bir alan sulayacağım?
  • Bu tarlaya kaç tane spring koymalıyım?
  • Springler saatte kaç ton sulama yapacak? ( Oldukça önemli, springlerin su akış miktarına göre hem boru çapını hem de pompa ihtiyacınızı daha kolay çözümleyebilirsiniz!)
  • Springlerin konumuna göre kaç metre boru ihtiyacım olacak?
  •  

Bir yağmurlama sulama sistemi kurmayı planlarken, aşağıdaki kilit faktörler hakkında bilgi edinilmelidir.

  • Yetiştirilecek mahsul ve büyüme mevsimi boyunca su ihtiyacı
  • Alanın şekli ve büyüklüğü. Bu, uygun teknolojiler, yatırım ve iş gücü gereksinimlerinin kapsamını belirleyecektir.
  • Topoğrafya, özellikle su kaynağının alana göre konumu ve yüksekliği, arazi eğimleri ve tekdüzelik
  • Su kaynağı. Sulama suyu kaynağı yüzey suyu, yeraltı suyu veya konvansiyonel olmayan su (tuzsuz su ve arıtılmış atık su gibi) olabilir Yerel olarak erişilebilir bir kaynaktan su yeterli miktarda mevcut olmalıdır. Yağmurlama başlıklarında tıkanmayı ve mahsulün bozulmasını önlemek için tortu içermeyen temiz bir su temini gerekir
  • Mevcut iş gücü. Kalifiye işçilerin yerinde bulunmadığı yerlerde, yerel çiftçiler yağmurlama sisteminin çeşitli bileşenlerini kurma, bakım ve onarımı için eğitim almaları gerekecektir.
  • Toprak profili yağmurlama sulama teknolojisi, yüksek sızma oranlarına sahip topraklara en uygunudur, böylece göllenme ve yüzey akışından kaçınılabilir. Bu nedenle, yağmurlama sisteminin uygulama oranı, sahadaki en kısıtlayıcı toprağın sızma oranına uymalıdır.
  • Çeşitli sistemlerin imalatı, nakliyesi ve montajı dahil olmak üzere farklı sistemlerin enerji gereksinimleri. Su kaynağının yeri ayrıca pompalama için enerji ihtiyacını da etkileyecektir.

Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Yağmurlama sulama sistemlerinde kullanacağınız ekipmanlar ve sulama pompalarıyla ilgili dileğiniz zaman 0312 504 59 57 den bizlere ulaşarak teknik destek ve bilgi alabilirsiniz.

Buraya yazılmayan merak ettiğiniz soruları da mail adresimize yazarak sorarsanız memnuniyetle cevaplarız